Suomen Strategisen Johtamisen Seura ylläpitää ja kehittää seuran strategiaan, jäsentensä tarpeisiin ja ajankohtaisiin ilmiöihin perustuvaa palveluportfoliota. Tarjoamme kymmenen kiinnostavaa palvelua, joita kehitetään johdonmukaisen palvelukehityssuunnitelman mukaisesti.
Tule mukaan Seuran tapahtumatoimintaan!
Suomen Strategisen Johtamisen Seuran tarina sai alkunsa vuonna 1989 Strategic Management Societyn strategiakonferenssien innoittamana.
Seura keskittyy strategian tarkasteluun ABC-filosofian avulla, yhdistäen tutkijat, strategian soveltajat ja konsultit keskustelemaan ja kehittämään strategista johtamista. Jäsenten ja yhteistyökumppaneiden panos on keskeinen osa seuran tarinaa.
Seuraa tarina jatkuu vahvan vision mukaisesti ja tavoitteena on olla Suomen johtava strategiaosaajien verkosto.
Strategian seurassa keskustelemme strategian vaikutuksista. Sarja tarjoaa tulevaisuuden strategiaosaamiseen tähtääviä oppimiskokemuksia jokaiselle strategisesta johtamisesta kiinnostuneelle. Hyppäämme pintaa syvemmälle johtajuuteen sekä niin organisaatioiden kuin elämän strategiaan. Keskusteluissa kohtaamme arvostettuja alan osaajia monipuolisesti teoreetikoista yrittäjiin.
Kaikki strategian seurassa jaksot löytyvät podcastin verkkosivuilta. Löydät Startegian seurassa -podcastin myös kaikilta suosituimmilta alustoilta. Laita podi seurantaan omalla suosikkialustalla!
Mitä tapahtuu Suomen strategiakentällä? Pysy kartalla, ja lue SSJS:n verkoston näkemyksiä ajankohtaisista strategiatyön teemoista ja ilmiöistä!
SSJS:n Strategiablogi tarjoaa monipuolisia näkökulmia ja keskustelunavauksia strategiseen johtamiseen. Kun strategiakentällä tapahtuu jotain merkittävää, löydät sen SSJS:n Strategiablogista!
Suomen Strategisen Johtamisen Seura on Suomen johtava startegiaosaajien verkosto. Liittymällä mukaan toimintaan kasvatat osaamistasi, pysyt kartalla strategia-aiheisesta akateemisesta tutkimuksesta, saat uusia ideoita omaan työhösi ja oman organisaatiosi toimintaan ja pääset vaikuttamaan yhteisön toimintaan. Ennenkaikkea pääset mukaan innostuneeseen ja uteliaaseen osaajien verkostoon!
SSJS:n jäsenistö muodostuu liike-elämän ammattilaisista, yrittäjistä, akateemisista tutkijoista ja opiskelijoista, konsulteista ja julkisella sekä kolmannella sektorilla strategiatyötä tekevistä ammattilaisista. Tervetuloa mukaan!
Keskusteluissa kohtaamme arvostettuja alan osaajia monipuolisesti teoreetikoista yrittäjiin.
SSJS:n Strategiablogi tarjoaa monipuolisia näkökulmia ja keskustelunavauksia strategiseen johtamiseen. Blogissa SSJS:n verkoston strategiaosaajien huiput jakavat näkemyksiään ajankohtaisista strategiatyön teemoista ja ilmiöistä. Kun strategiakentällä tapahtuu jotain merkittävää, löydät sen SSJS:n Strategiablogista!
Johtopäätöksiä Strategiatiedon foorumista: tekoälyllä on valtava potentiaali parantaa strategiatyön laatua ja tehokkuutta, mutta inhimillisen luovuuden, eettisen harkinnan ja johtamisen merkitys ei katoa. Organisaatioiden on tärkeää investoida osaamisen kehittämiseen, datan vastuulliseen käsittelyyn sekä jatkuvaan oppimiseen, jotta ne voivat hyödyntää tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet kestävästi ja vastuullisesti myös tulevaisuudessa.
Tässä jaksossa sukellamme siihen, miten Suomi voi uudistua ja kasvaa innovaatioiden avulla – ei vain laboratorioissa, vaan käytännössä, liiketoiminnassa ja yhteiskunnassa. Miten radikaaleista ideoista syntyy
Kyse on rakkaudesta strategiaan – uudella tuotantokaudella sukellamme syvälle siihen, miten strategiset valinnat muuttuvat konkreettisiksi tuloksiksi ja muovaavat tulevaisuuden Suomea. Linnea Harala ja Kristian Luoma
Walter Isaacsonin The Innovators: How a Group of Hackers, Geniuses, and Geeks Created the Digital
Revolution on huolellinen ja laaja-alainen tutkimus siitä, kuinka yhteistyö – ei yksittäinen nerous –
sytytti ne teknologiset virstanpylväät, jotka määrittelevät nykymaailmamme. Exhaustiiviseen tutkimukseen, ensimmäisen käden haastatteluihin ja rikkaaseen historiallisten tapahtumien kontekstiin nojautuen Isaacson kyseenalaistaa perinteisen sankaritarinan. Sen sijaan hän osoittaa, miten ryhmät loistavia ajattelijoita – insinöörejä, unelmoijia, taiteilijoita ja yrittäjiä – mahdollistivat läpimurtoja tietojenkäsittelyssä, internetissä ja sen ulkopuolella.
Radical Candor tarjoaa käytännönläheisen johtamisfilosofian, jonka ytimessä on palautteen antaminen selkeästi mutta välittävästi. Kirjassaan Kim Scott hyödyntää kokemuksiaan Googlelta, Applelta sekä johtajien valmentajana Piilaaksossa ja esittelee yksinkertaisen, mutta tehokkaan mallin palautteen antamiseen – tasapainottaen aitoa välittämistä ja suoraa haastamista. Johtamista ei Scottin
mukaan pidä nähdä valintana joko aggressiivisen suoraviivaisuuden tai liiallisen empaattisuuden välillä. Sen sijaan hän tarjoaa kolmannen vaihtoehdon: radikaali rehellisyys (radical candor), jossa esimies osoittaa aitoa huolenpitoa työntekijöistä, mutta uskaltaa samalla antaa vaikeaa palautetta selkeästi ja
suoraan. Kirja pohjautuu Scottin henkilökohtaisiin kokemuksiin työelämästä, erityisesti johtotehtävistä Googlella ja Applella sekä johtajien coachina Piilaaksossa. Hän painottaa, että huipputiimien menestys
ei perustu valtaan, auktoriteettiin tai kontrolliin, vaan vahvoihin ihmissuhteisiin, luottamukseen ja psykologiseen turvallisuuteen.
These Strange New Minds: How AI Learned to Talk and What It Means tutkii suurten kielimallien nousua ja niiden syvällisiä vaikutuksia ihmisen tietoon, viestintään ja koko yhteiskuntaan. Kirjoittajana toimii Christopher Summerfield, arvostettu kognitiivinen neurotieteilijä ja tekoälytutkija. Kirja
tarkastelee, kuinka tekoäly muuttaa käsitystämme älykkyydestä, tietoisuudesta ja jopa totuudesta
itsestään. Sen sijaan, että tekoäly nähtäisiin pelkästään yksinkertaisena työkaluna tai uhkana
ihmiskunnan olemassaololle, Summerfield haastaa lukijan pohtimaan uudelleen, mitä ”tietäminen”
todella tarkoittaa maailmassa, jossa koneet pystyvät tuottamaan kieltä yhtä sujuvasti kuin ihmiset.
John Lewis Gaddisin On Grand Strategy on mestarillinen tutkimus johtajuudesta, päätöksenteosta ja vallankäytöstä. Kirja yhdistelee historiaa, filosofiaa ja poliittista ajattelua paljastaakseen periaatteita, jotka ovat ohjanneet kaikkein menestyksekkäimpiä strategiensa. Pulitzer-palkinnon voittanut teos ei ole pelkkä sotilasoperaatioiden tai valtiotaidon katsaus, vaan syvällinen pohdinta siitä, miten johtajat sovittavat yhteen kunnianhimon ja realismin, vision ja käytännöllisyyden sekä vallan ja maltin.
Frank V. Cespedesin teos Sales Management That Works: How to Sell in a World that Never Stops Changing (2021) on dataan perustuva ja käytännönläheinen opas tehokkaiden myyntitiimien rakentamiseen ja johtamiseen alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Cespedes haastaa laajaan tutkimukseen
pohjautuen perinteiset näkemykset myynnin rekrytoinnista, koulutuksesta, palkitsemisesta ja strategian toteutuksesta, tarjoten uudenlaisen näkökulman siihen, mikä todella johtaa myynnin menestykseen.
Kenichi Ohmaen klassikkoteos The Mind of the Strategist – The Art of Japanese Business kiteyttää strategisen ajattelun merkityksen. “Tullaksesi tehokkaaksi strategiksi sinulta vaaditaan jatkuvaa strategisen ajattelun harjoittamista.
Voimme selkeästi todeta, että vuoden 2025 strategista johtamista leimaa epävarmuus. Nousukauden ennusteet vaihtelevat. Nousun ajankohtaa ei tiedetä. Monen asiantuntijan mielestä alamme kuitenkin jo olla ”lankulla”.
Tapahtumia, elämyksiä, tietoa, kontakteja, mahdollisuuksia. Suomalaisille kykyä ajatella ja johtaa strategisesti.