Suomen Strategisen Johtamisen Seura palkitsee joka vuosi parhaat Suomessa kirjoitetut strategia-aiheiset opinnäytetyöt yhteistyössä Pirkko ja Tarmo Vahvelaisen säätiön kanssa vuoden Strategiapalkinnolla. Säätiö, joka perustajansa hengessä haluaa edistää akateemisen tutkimustiedon tärkeyttä yrityksen strategisessa johtamisessa, lahjoittaa palkittaville stipendit. Vuonna 2024 jaettiin sekä gradukilpailun palkinto että joka toinen vuosi jaettava väitöskirjapalkinto. Laadukkaita strategia-aiheisia töitä saatiin arvioitavaksi gradusarjaan seitsemän ja väitöskirjasarjaan kolme.
Tutkimuksia arvioitiin tutkimusongelman merkittävyyden, käytännön kontribuution, aikaisempaan strategiatutkimukseen asemoitumisen, empiirisen laadun ja tulosten omaperäisyyden perusteella. Erityisenä kriteerinä on tutkimuksen ja tulosten sovellettavuus käytäntöön: organisaatioiden toimintaan ja strategioihin tuloksellisen kestävän kehityksen varmistamiseksi.
Raadissa työskentelivät Jouni Flyktman, Mia Rusila, Petri Toikkanen, Sorsa Virpi (gradusarjan pj.), Lasse Nordlund, Tomi Petrell, Marko Torkkeli (väitöskirjasarjan pj.) sekä SSJS:n toiminnanjohtaja Emilia Tolonen.
Pro gradut ja diplomityöt
Gradusarjan Strategiapalkinnon voitti Juha-Pekka Kantonen (Tampereen yliopisto) otsikolla ”Absurdi päätöksentekologiikka ja sen mahdollisuudet suuryritysten ylimmän johdon strategisissa valinnoissa”
Tämä suuryritysten ylimmän johdon strategisia valintoja käsittelevä tutkielma erottuu edukseen uutuudellaan ja ajankohtaisuudellaan, sillä se tutkii perinteisiä rationaalisia paradigmoja haastavaa absurdia päätöksentekologiikkaa. Juha-Pekka Kantosen korkean tason johtajien asiantuntijahaastatteluihin perustuva tapaustutkimus korostaa absurdin logiikan käytännön merkitystä strategisessa skenaariotyössä ja organisaatioiden resilienssin parantamisessa. Tutkimus rikastuttaa olemassa olevaa kirjallisuutta integroimalla erilaisia teorioita ja tarjoaa konkreettisia liiketoimintakäytännön sovelluksia, jotka auttavat organisaatioita kehittämään innovatiivisia ratkaisuja ja ylläpitämään kilpailuetua. Ensikäden tietoon perustuva empiirinen arvo ja akateemiseen keskusteluun tuoma lisäarvo korostavat sen merkitystä sekä teorian että käytännön näkökulmasta.
Gradusarjan finalistit (ei paremmuusjärjestyksessä):
Erik Kurittu (Aalto yliopisto): Integrating sustainability in the strategy and investment process of a corporate venture capital unit (Kestävyyden integrointi yrityksen riskipääomasijoitusyksikön strategiaan ja sijoitusprosessiin).
Kuritun työ käsittelee kestävyyden integrointia yritysten venture capital (CVC) -sijoitusprosesseihin, erityisesti suurten yritysten ja startupien välisen yhteistyön kautta. Tutkielman vahvuutena on sen kyky tarjota syvällistä ymmärrystä kestävyyden huomioon ottamisesta sijoituspäätöksissä, sekä konkreettisia kehyksiä ja menetelmiä tämän toteuttamiseksi. Tutkimus täyttää merkittävän aukon strategiatutkimuksessa yhdistämällä kestävyyden ja venture capital -toiminnan, ja tarjoaa uusia näkemyksiä siitä, miten CVC-yksiköt voivat edistää kestävyyttä strategisella tasolla. Diplomityö hyödyntää monipuolista tutkimusotetta ja tarjoaa yrityksille työkaluja kestävyyden edistämiseen, vastaten samalla sidosryhmien kasvaviin vaatimuksiin kestävyydestä. Tämä tutkimus tuottaa arvokasta tietoa strategisen johtamisen ja yritysten sosiaalisen vastuun keskusteluihin, auttaen ymmärtämään monimutkaisia vuorovaikutussuhteita yritysten strategisten tavoitteiden, kestävyyden ja innovaatioekosysteemien välillä.
Vanessa Yvonne Meyer (Jyväskylän yliopisto) Making the biggest impact via focused product stewardship strategy for pharmaceutical device and packaging development.
Vanessa Meyerin pro gradu -tutkielma keskittyy tuotteen omistajuuteen lääketeollisuuden laite- ja pakkauskehitysosastolla. Tutkielman vahvuuksia ovat sen innovatiivisuus ja käytännönläheisyys kestävässä valmistuksessa ja ympäristönhallinnassa. Vanessa käytti monimenetelmällistä tutkimusotetta, joka sisälsi sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia osatutkimuksia, ja hän kehitti räätälöidyn strategisen viitekehyksen tuotteen omistajuuden toteuttamiseen osastotasolla. Tutkimus tarjoaa konkreettisia strategioita ja toimintamalleja, jotka ovat sovellettavissa laajasti eri teollisuudenaloille. Vanessa sai positiivista palautetta sekä yliopiston professoreilta että case-osastolta, mikä korostaa työn tieteellistä ja käytännön merkitystä. Tämä tutkimus täyttää aukon olemassa olevassa tutkimuksessa ja auttaa organisaatioita parantamaan kestävän kehityksen käytäntöjään, tehden tuotteen omistajuuden strategisesta toteutuksesta helpommin ymmärrettävää ja hallittavaa.
Väitöskirjat:
Väitöskirjasarjan Strategiapalkinnon voittaja on Tuire Hautala-Kankaanpää (Vaasan yliopisto) Essays on digitalization among small and medium-sized firms – Complementary and contingent approaches.
Hautala-Kankaanpään väitöskirjassa haetaan vastausta siihen miksi jotkut pk-yritykset menestyvät toisia paremmin digitalisaatiossa. Tässä asetelmassa hyödynnettiin resurssiperusteista teoriaa ja kontingenssiteoriaa, sekä niiden yhdistelmää. Tulokset osoittavat, että digitalisoituminen parantaa pk-yritysten suorituskykyä kahden mekanismin kautta: täydentävät suhteet ja kontingenssivaikutukset. Yritykset hyötyvät digitalisoitumisesta parhaiten, kun sisäiset ja ulkoiset tekijät tukevat prosessia. Väitöskirja nähtiin virkistävänä keskustelunavauksena pk-yrityskentän digitalisoitumisen ja strategian pelikentässä.
Väitöskirjasarjan finalistit (ei paremmuusjärjestyksessä):
Jenni Kaipainen (Tampereen yliopisto & Politechnico di Milano) Strategic Development of Circular Economy Business in Established Companies
Kaipaisen kiertotaloutta liiketoimintaparadigmana käsittelevä tutkimus keskittyy pk-yritysten strategisen kehityksen prosesseihin. Jenni esittelee yhteistyöhön perustuvan strategisen viitekehyksen, joka pohjautuu pioneeriyritysten käytäntöihin Suomesta ja Italiasta. Tutkimuksessa analysoidaan kiertotalousstrategian ja -mallien kehittämistä sekä yhteistyön roolia. Keskeisiä löydöksiä ovat yhdeksän proposiota ja prosessimalli, jossa strategia, innovaatiot ja yhteistyö nivoutuvat toisiinsa. Tulokset korostavat proaktiivisuuden ja radikaaliuden merkitystä ympäristöä kuormittavilla toimialoilla, tarjoten ohjeita yrityksille kilpailuedun saavuttamiseen kiertotaloussiirtymässä.
Aleksi Niittymies (Tampereen yliopisto) The Cognitive Foundations of Firm Internationalization
Niittymiehen tutkimus tarkastelee johtajien päätöksentekoprosessien merkitystä yrityksen kansainvälistymisessä, keskittyen kognitiivisten perustojen vaikutuksiin. Kaksi kirjallisuuskatsausta ja kaksi tapaustutkimusta osoittavat, että johtajat alkavat hyödyntää heuristiikkoja päätöksenteossa vasta, kun heillä on tarpeeksi kontekstisidonnaista kokemusta. Yksi tapaustutkimus soveltaa historiantutkimuksen menetelmiä kansainvälistymisprosessien ymmärtämiseksi. Väitöskirja syventää kognitiivista kansainvälistymiskirjallisuutta, yhdistäen aiempia löydöksiä ja tuoden esiin uusia näkökulmia johtajien kognitioiden roolista kansainvälistymisessä. Tutkimus tuo uudella tavalla humaanin näkemyksen, jossa ärsytys ja epäonnistuminen otetaan huomioon.
Suomen Strategisen Johtamisen Seura kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita laadukkaista opinnäytetöistä ja onnittelee voittajia! Lämpimät kiitokset myös raadille arviointityöstä!